Zulejha otvara oči

Guzel Jahina ruska je književnica i scenaristica tatarskih korijena. Njezin debitantski roman Zulejha otvara oči temelji se na iskustvu njezine bake Tatarke, koja je bila jedna od raskulačenih i prognanih za vrijeme Staljinova režima.

Godina je 1930. kada u jednom tatarskom selu komunisti ubijaju Zulejhina muža i nju progone. „Zulejha se okrene natrag. Nikad u cijelom svom životu nije ostala sam. Tko će joj govoriti što da čini i ne čini? Psovati je ako loše radi? Štititi od Crvene horde. Hraniti, na kraju krajeva?“ U stravičnim uvjetima s ostalim je prognanicima prisiljena živjeti u tajgi na obali rijeke Angare. Ostavljeni i zaboravljeni od svih, prognanici se, zajedno s ruskim zapovjednikom, bore za svakodnevno preživljavanje. Cijela galerija zanimljivih likova živi u toj zajednici (intelektualci, osebujan liječnik, kriminalac…) tako da čitatelj ponekad i zaboravi da čita roman o Zulejhi. Njihova borba i ustrajnost da formiraju koliko-toliko normalan život nadahnjuje čitatelja i ponuka ga da navija za njihov uspjeh.

Zulejha otvara oči roman je iznimne snage koji majstorski opisuje jedan od najokrutnijih političkih trenutaka u povijesti SSSR-a i veliča volju za životom, žrtvu, hrabrost i ljubav.

Recommended Posts