Skip to content

Misija

Gradske knjižnice Biograd na Moru

Naša je misija biti kulturni promotor u sredini osiguravanjem kvalitetnih i različitih događanja za sve skupine posjetitelja, pružanje kvalitetnih usluga svim stanovnicima, razvijanje svijesti o važnosti knjižnice i njezine potrebe za kulturni razvitak, te pomicanje granica i razbijanje predrasude o knjižnici kao mjestu koje služi isključivo za posudbu knjiga. Naša se misija temelji na približavanju informacija, znanja i kulture građanima Biograda na Moru i okolice te njihovim gostima, odgovaranju na potrebe i zahtjeve korisnika stručno utemeljenim uslugama kojima se potiče čitanje, pridonosi nepristranoj obaviještenosti građana, obrazovanju i bogaćenju kulturnoga života svakog pojedinca u zajednici.

Vizija

Gradska knjižnica Biograd na Moru je kulturno, obrazovno, informacijsko i društveno središte našega grada čija je glavna djelatnost pružanje usluga i osiguravanje građe na različitim medijima svim stanovnicima kako bi se zadovoljile formalne i neformalne obrazovne i informacijske potrebe, ali i potrebe pojedinaca za osobnim razvojem i cjeloživotnim učenjem, uključujući razonodu i potrebe vezane uz slobodno vrijeme. Naša je vizija biti mjesto susreta, druženja, kulturnih manifestacija, učenja i razmjene iskustava, biti središnje i glavno mjesto na kulturnoj mapi Grada te stvoriti prepoznatljivost usluga i ustanove kao neizostavnog faktora u svakodnevnom životu.

Ciljevi

Poticanje čitanja, s varanje i jačanje čitalačkih navika kod djece od najranije dobi,  osiguravanje pristupa informacijama i građi, uvažavanje kulturnih i znanstvenih postignuća, osiguravanje pristupa kulturnim manifestacijama, poticanje mašte, kreativnosti i inovativnosti kod djece i mladih, njegovanje lokalnih tradicija i promicanje lokalne kulture, razvijanje informacijskih vještina i pismenosti, pružanje pomoći korisnicima u pronalaženju znanja iz različitih informacijskih izvora, podržavanje obrazovanje svih korisnika, izgrađivanje kvalitetnih i raznolikih zbirka, inkluzija korisnika u djelatnost Knjižnice (volonterizam, sudjelovanje u organizaciji i provođenju kulturnih manifestacija), osiguravanje novih vrsta građe.

Iz povijesti knjižnice

Gradska knjižnica Biograd na Moru osnovana je 1. travnja 1963. Odlukom Narodnog odbora Općine Biograd na Moru, pri Narodnom sveučilištu. S radom je započela godinu dana kasnije te od samog početka djeluje u lošim prostornim i mikroklimatskim uvjetima. Tada je Knjižnica raspolagala s knjižnim fondom od oko tri tisuće knjiga u prostoru od svega 25 m2 . U današnji prostor (od 125 m2) Knjižnica se seli 1978. godine i u prvih nekoliko godina rada dosegla je broj od 1500 korisnika uz rad troje stručnih djelatnika. Sredinom 80-ih prostor počinje biti tijesan i počinju prve improvizacije kako bi se smjestila sva građa a ujedno i bila dostupna korisnicima.
 
Ratne okolnosti neminovno su utjecale i na samu Knjižnicu koja ostaje bez jednog stručnog djelatnika, a prostor biva devastiran. Čitaonica se prestala koristiti i od vlage u potpunosti uništena, te je koncem 20. stoljeća Knjižnica brojala samo 559 korisnika.
 
Početkom 21. stoljeća započinje treći dio povijesti Knjižnice. Prostor ostaje isti, ali se sanira i uređuje čitaonica koja se oprema računalnom opremom za korisnike, u nju se vraća i kupnjom povećava priručna literatura, te se nabavlja 17 naslova zabavnih i stručnih časopisa. Knjižnica se oprema ostalom tehničkom opremom i započinje s računalnom obradom građe. Formira se online katalog i fond se katalogizira i barkodira te se od 2009. poslovanje odvija potpuno automatizirano. Knjižnica se odvaja od Pučkog otvorenog učilišta i u svibnju 2007. postaje samostalni pravni subjekt.
 
Vizija Knjižnice u budućnosti temelji se na preseljenju u novoizgrađene prostore i ostvarenju naziva „suvremena knjižnica“ koja bi svojom djelatnošću i uslugama zaslužila taj naziv. Preseljenje u nove prostore iziskuje mnogo novih koraka u poslovanju a prvi od njih je izgradnja i razvoj novih knjižničnih zbirki i usluga. Formiranje odvojenih odjela (odjel za djecu i mladež, studijska čitaonica, čitaonica tiska, multimedijalna dvorana, glazbeni odjel) dovelo bi do povećanja korisnika i posjećenosti Knjižnici svih građana, koji bi u novim prostorima i na novim odjelima mogli u svakome trenutku pronaći nešto za sebe i kvalitetno provoditi vrijeme u Knjižnici (što u trenutnim prostorima nije moguće). Novi prostori također znače izlazak na javnu kulturnu scenu i stvaranje brenda Knjižnice
kao mjesta na kojem ljudi žele biti.
 
Važnost Knjižnice kao centralne kulturne ustanove našega Grada dokazuje konstantno povećanje broja aktivnih korisnika i povećanje broja posudbe knjiga. Unatoč novim tehnologijama, knjiga kao medij nije izgubila svoje mjesto u društvu, dapače, još ga je jače pozicionirala u životu svih ljudi, bez obzira na dob, spol ili obrazovanje.
Gradska knjižnica Biograd na Moru svojim programima i aktivnostima aktivno sudjeluje u izgradnji i afirmaciji kulturne scene u samome Gradu te je radom i zalaganjem svojih djelatnika postigla stupanj prepoznatljivosti kvalitete kod korisnika i struke.

Djelatnici

Ravnateljica Tihana Jurišić

Tihana Jurišić

Ravnateljica

Službenica za informiranje

tihana.jurisic@gkbnm.hr

Djelatnica Sanja

Sanja Birkić

Diplomirana knjižničarka

Djelatnica Kristina Barbaroša

Kristina Barbaroša

Diplomirana knjižničarka

Djelatnik Dragan Krajnović

Dragan Krajnović

Pomoćni knjižničar

Službenik za zaštitu osobnih podataka

info@gkbnm.hr

Marko Dragović

Pomoćni knjižničar

Andrea Perica

Knjižničarka

OSTANI U KONTAKTU

Pretplati se

Ne propusti nove zanimljive naslove, nova izdanja ili događaje!

 

Galerija

Skip to content