Česta pitanja

U našu su Knjižnici svi dobrodošli. Potrebno je samo doći i sa sobom ponijeti osobni dokument te ispuniti pristupnicu  kojom se prihvaćaju prava i obveze korisnika Gradske knjižnice Biograd na Moru. 

Knjižnica nudi nekoliko vrsta članarina za svoje korisnike: 

Godišnja članarina – 70 kuna 

Tromjesečna članarina – 40 kuna

Umirovljenici – 50 kuna

Članovi Udruge matice umirovljenika Biograd na Moru – besplatno

Djeca do navršene godine dana – besplatno

Više o našim uslugama saznajte ovdje.

Iskaznicu je nužno nositi u Knjižnicu, jer je ona identifikacijsko sredstvo.

Ukoliko se iskaznica izgubi, potrebno je o tome obavijestiti knjižničara koji će vam izraditi novu. Izrada nove iskaznice se plaća 20 kuna.

Odjednom je moguće posuditi 5 knjiga, a uz nadoplatu od 5 kuna po knjizi moguće je posuditi dodatne 2 knjige. 

Knjige se zadužuju na 30 dana.

Zaduženje se može produžiti na 4 načina: osobnim dolaskom, telefonom, preko mrežnog kataloga i aplikacije. Knjige je moguće jednom produžiti. Knjige nije moguće produžiti ukoliko je istekao rok zaduženja, ako su iste rezervirane ili je istekla članarina. 

Zakasnina se naplaćuje 50 lipa po knjizi po danu. Maksimalna zakasnina po knjizi iznosi 55 kuna. 

Osim posudbe knjiga i korištenja čitaonice, Knjižnica nudi i usluge fotokopiranja, skeniranja, ispisa i korištenje interneta. 

Korištenje čitaonice, usluge fotokopiranja, skeniranja i ispisa, kao i korištenje interneta su naše usluge dostupne svima.

Naravno. Pristup internetu se naplaćuje sukladno cjeniku.

 Knjižnica je pretplaćena na dvoje dnevnih novina – Večernji list i Slobodnu Dalmaciju koje se mogu čitati u prostoru čitaonice tiska.

Sve knjige koje Knjižnica posjeduju mogu se pronaći na mrežnom katalogu  http://161.53.142.3/lb07/search.html kojega je moguće pretraživati po različitim kategorijama (ovisi koji podatak o traženoj knjizi znate – autor, naslov, ključne riječi, predmet…).

Moguće je posuditi i knjige iz drugih knjižnica. U tom slučaju, knjige se ne mogu fizički iznositi iz Knjižnice, već se istima može služiti samo u čitaonici.

Ukoliko je knjiga koju trebate već posuđena, moguće ju je rezervirati. Rezervacija se može napraviti dolaskom u knjižnicu, telefonom, preko mrežnog kataloga ili putem aplikacije. O dolasku rezerviranog naslova obavijestit ćemo vas telefonom, a isti će vas čekati 2 dana. Usluga rezerviranja naslova naplaćuje se 5 kuna pri zaduženju. 

Iskaznica Knjižnice vrijedi na svim odjelima te nema ograničenja pri posudbi.

Za izgubljene ili uništene knjige plaća se njihova puna cijena. 

  • Popis svih posuđenih knjiga i plaćenih zakasnina može se pronaći u podacima za korisnike u sklopu mrežnog kataloga Knjižnice http://161.53.142.3/cgi-bin/zelko/?lb07_log+0+0. Za pristupanje podacima, potrebno je upisati broj članske iskaznice i datum rođenja (prvih 7 znamenki JMBG-a).
  • Knjižnica prima darovanu građu i zahvaljuje svima koji na taj način žele sudjelovati u izgradnji fonda, ali se u svome radu vodi Smjernicama za izgradnju fonda i zadržava pravo ne preuzeti ponuđenu građu ukoliko ona ne odgovara potrebama Knjižnice i zajednice, ukoliko je fizički dotrajala ili Knjižnica već istu građu posjeduje. Građu koju želite darovati ne trebate donositi u Knjižnicu, već ispunite obrazac dostupan on-line.