Skip to content

Tihi kaos

Tihi kaos
Tihi kaos

Dobitnik najprestižnije talijanske književne nagrade roman Tihi kaos autora Sandra Veronesija priča je o Pietru koji se mora suočiti s velikom tragedijom u svome životu i naučiti živjeti s tugom.

Televizijski producent Pietro Paladini na godišnjem odmoru nakon surfanja sa svojim bratom po Tirenskom moru začuje pozive u pomoć dviju osoba koje se utapaju. Bez previše razmišljanja, Pietro i njegov brat Carlo skaču u more kako bi na obalu izvukli dvije utopljenice. Dok traje dramatično spašavanje života tih žena, pa i borba za dah Pietra i Carla nitko nije svjestan da istovremeno Pietrova zaručnica umire. Laura je umrla iznenada u njihovoj vikendici i Pietro ostaje sam s njihovom desetogodišnjom kćeri Claudijom.

Suočen s potpuno novom životnom situacijom, Pietro se na vrlo neobičan način nosi sa svime – odluči dane provoditi ispred Claudijine škole dok je ona na nastavi. „Tihi kaos, pomislim: onaj što su ga jučer poslijepodne na izlasku iz škole osjećali svi roditelji i koji u svakome trenutku vlada u duši sve djece svijeta. Samo što ga ja sada prepoznajem u sebi, zbog tog zastoja koji me i dalje spašava od patnje koju mi svi pripisuju, a još je uvijek nema. Da, tihi kaos, to je ono što osjećam u sebi. Tihi kaos.“

Ispred škole Pietro rješava poslovne i obiteljske obveze, ali do kada može tako živjeti? Na koji se način suočiti s gubitkom, kako čovjek reagira na tragediju i koji je „ispravan“, odnosno prihvatljiv način tugovanja? Pročitajte ovaj roman i saznajte odgovore!   

Skip to content