Bal luđakinja

Mlada francuska spisateljica Victoria Mas svojim je prvijencem Bal luđakinja osvojila kritiku i čitatelje diljem svijeta, a uskoro se očekuje i filmska adaptacija romana. Radnja romana smještena je u Pariz na konac 19. stoljeća u psihijatrijsku ustanovu Salpetriere gdje su zatvorene isključivo žene koje su proglašene ludima, histeričnima i koje je društvo odbacilo. Istina je ipak nešto drugačija, te su žene zapravo smetnja okolini, neželjene supruge, majke koje ne mogu preboljeti gubitak djece ili tvrdoglave kćeri. Svaki muškarac (brat, otac, suprug) mogao je tamo smjestiti ženu za koju je smatrao da se nedolično ponaša i živi. „Bolest dehumanizira; pretvara te žene u marionete na milost i nemilost pretjeranih simptoma, mekane lutke u rukama liječnika koji njima manipuliraju i pregledavaju im sve nabore kože, znatiželjne zvijeri koje zanima samo klinički pristup. One više nisu supruge, majke ili mlade djevojke, nisu žene koje pazimo ili cijenimo, nikada neće biti žene koje želimo ili volimo: one su bolesnice. Luđakinje. Promašaji.“

Tamo završava i mlada Eugenie, iz vrlo ugledne i bogate obitelji i kada se poveže s glavnom bolničarkom Genevieve u njoj vidi spas za bijeg. Najidealniji trenutak za spas je tzv. bal luđakinja, osebujan eksperiment liječnika u sklopu kojega krema Pariza dolazi gledati pacijentice prerušene u razne kostime, uživajući pritom u zvucima valcera i polke.

Bal luđakinja roman je koji progovara o mačizmu i nepravdi nanesenoj ženama, te istražuje tugu, traumu i sestrinstvo iza zidova notorne pariške ludnice.

Recommended Posts