Skip to content

Američka prašina

Američka prašina
Američka prašina

Uspješna američka spisateljica Jeanine Cummins u svojim se djelima bavi društveno važnim pitanjima, pa tako u Američkoj prašini tematizira problematiku meksičkih i srednjoameričkih migranata koji pokušavaju prijeći u SAD. Glavna junakinja romana je Lydia, vlasnica knjižare u Acapulcu čiji je suprug novinar. Kada se suprug u jednom članku dotakne nedodirljivog narko bossa, njezinu obitelj stigne stravična tragedija. Kako bi spasila svoj i život svoga sina bježi prema granici pokušavajući se dokopati američkog tla i koliko-toliko sigurnijeg života. Život u Meksiku za njih više ne postoji: „Postotak neriješenih zločina u Meksiku dobrano prelazi 90%. Kostimirano postojanje ‘la policije’ pruža nužnu kontrailuziju činjenici da karteli zapravo prolaze nekažnjeno. Lydia to zna. Svi to znaju. U tom času ona odluči da mora pobjeći odavde.“

Lydia i sin postaju migranti i putuju ‘la bestijom’ – vlakovima koji idu na sjever prema Americi. Na tome putu susreću ostale migrante, upadaju u izrazito opasne i teške situacije, budu na rubu psihičkog i fizičkog sloma a sve u cilju prelaska granice iako ne znaju hoće li do nje ikada i stići.

Američka prašina progovara o iznimno teškoj temi o kojoj malo tko piše – migrantima i njihovim teškim životnim putevima na kojima se susreću s tugom, patnjom, boli pa i smrću.

Skip to content