Skip to content

Prije kiše

Prije-kiše
Prije-kiše

Autorica poznata po romanima smještenima u manje istražene dijelove svijeta, Dinah Jefferies, u novom nas naslovu Prije kiše vodi u kolonijalnu Indiju. Glavna junakinja je mlada udovica Eliza koja nakon smrti supruga iz Engleske seli u Indiju kako bi radila kao fotografkinja i pratila život maharadže i njegove obitelji. Iako je kao djevojčica živjela s roditeljima u Indiji, ovo joj putovanje otvara oči i Eliza uviđa mnoge nepravde Britanaca prema Indijcima. „Iako je Clifford tvrdio drukčije, Eliza se dotad uvjerila da Britanci ne pokazuju osobito razumijevanje prema Indijcima i njihovim običajima. No barem je mislila da u nekim stvarima provode pravdu, i tu je apsolutno bila na njihovoj strani. A sada je ispalo da je u vezi s tim bila u zabludi. Pretjerivali su u upotrebi sile pri gušenju pobuna, zatvarali oči pred zločinima poput spaljivanja žena.“

 U palači Eliza upoznaje Jayja, maharadžina brata i između njih se rađa snažna povezanost. Svima je jasno da je njihova ljubav nemoguća jer potječu iz različitih kultura i država, gdje se na ženu i brak gleda potpuno drugačije. Hoće li postupiti onako kako se od njih očekuje ili će slijediti srce?

Prije kiše je prekrasan povijesni roman koji će Vas odvesti u egzotične indijske predjele i uvesti u zabranjenu ljubav za koju ćete navijati svim srcem. Kao i u svim prethodnim romanima, Dinah Jefferies uspijeva čitatelja potpuno opčiniti svojom pričom i naučiti nas mnogo toga.

Skip to content