Skip to content

Fleishman je u nevolji

Fleishman je u nevolji
Fleishman je u nevolji

   Novinarka Traffy Brodesser-Akner svojim je prvijencem Fleishman je u nevolji nominirana za nagradu Women’s prize for fiction 2020. U romanu pratimo Tobyja Fleishmana, svježe razvedenog 40-godišnjaka koji se odjednom nalazi u potpuno drugačijem svijetu. Upoznaje žene preko mobilnih aplikacija, izlazi van, ali planove mu remeti iznenadni nestanak njegove bivše supruge Rachel koja samo ostavi njihovo dvoje djece kod njega u stanu. Očajnički pokušava doći do Rachel i saznati što joj se dogodilo te žonglirana između posla u bolnici i odgoja dvoje tinejdžera. Cijelo to vrijeme Toby se prisjeća svog braka i odnosa sa suprugom i analizira zašto je došlo do razvoda.

   Čitatelj skoro do samoga kraja romana situaciju gleda iz jedne perspektive, ali kada autorica naglo promijeni kut gledanja i čitatelju se otvaraju pogledi na potpuno drugu priču i shvaća da nije za sve odgovornost isključivo na Rachel i da žene i dalje teško mogu uspjeti i u poslovnom i obiteljskom smislu: „Da, naravno, nikad ne bi ostao s njom jer u kakvu poziciju tako ambiciozna žena stavlja muškarca? I da, naravno, njezin brak nije mogao uspjeti jer je ona takva žena. I da, naravno, ljudi su se ovako ponašali prema njoj zato da joj daju do znanja što je ona na ovome svijetu: samo žena. A žene – one su zle.“

   Fleishman je u nevolji roman je koji preporučamo i ženama i muškarcima kako bi se svima otvorile oči i sagledali važne teme iz drugog kuta. 

Skip to content