Skip to content

Apeirogon

Apeirogon
Apeirogon

Irski književnik Colum McCann svojim najnovijim romanom Apeirogon svakoga će čitatelja izuti iz cipela. Mudar i kompleksan roman mnogi su kritičari nazvali pravim remek-djelom.

U središtu radnje su dvojica muškaraca: Rami i Bassam koji žive jedan blizu drugoga, ali u potpuno različitim svjetovima. Rami je Izraelac, a Bassam Palestinac. Nažalost, imaju jednu zajedničku točku: smrt djeteta. Ramijeva kći Smadar kao trinaestogodišnjakinja je poginula zbog bombaša samoubojice, dok je Bassamova desetogodišnja kći Abir poginula od strane izraelske granične policije i gumenog metka. U svojoj tuzi i boli ova se dva oca sprijateljuju i povezuju na ljudskoj razini boreći se za isti cilj: ukidanje Okupacije: „On je još uvijek sve vraćao na Okupaciju. To je bio zajednički neprijatelj. Onaj koji uništava obje strane. Ne mrzi Židove, rekao je, ne mrzi Izrael. Ono što mrzi je biti okupiran, poniženje koje to nosi, gušenje, svakodnevnu degradaciju i unižavanje. Nema sigurnosti dok se tome ne stane kraj.“

Apeirogon je definiran kao oblik s beskonačno mnogo brojivih strana, a za ovaj roman možemo reći da je oblik s beskonačno mnogo brojivih stranica. Pametan, kompleksan i intenzivan roman svakako vrijedi pročitati i u njemu istinski uživati.

Skip to content