Skip to content

Zagoreni šećer

Zagoreni šećer
Zagoreni šećer

Američka autorica indijskih korijena Avni Doshi svojim je prvijencem Zagoreni šećer izazvala prava buru na svjetskoj književnoj sceni. Roman je dobitnik brojnih nagrada i do sada preveden na preko 20 jezika.

Zagoreni šećer nas vodi u Indiju gdje upoznajemo glavnu junakinju – umjetnicu Antaru koja, iako nikada nije imala dobar odnos s majkom, sada mora brinuti o njoj jer majka oboli i počinje gubiti pamćenje. Njezina bolest Antaru vraća u djetinjstvo i odrastanje što čini veliku većinu romana. „Ne sjećam se što sam osjećala prema mami u tom razdoblju, jer tom osjećaju nedostajalo je poznato ime. U ašramu sam živjela bez nje i istodobno čeznula za njom, ali sad kad smo bile zajedno, skretala sam prema strahu, prema osjećaju da možda griješim, da je možda ne želim i ne trebam, a onda se vraćala spoznaji s kojom sam živjela cijeli svoj život, odnosno da je biti bez nje pakao, patnja. Čak i sad, kad sam bez nje, kad želim biti bez nje, kad znam da je njezina prisutnost izvor moje nesreće, još uvijek se budi ta naučena čežnja, ta žudnja za mekim, bijelim pamukom ofucanih rubova.“ Njezin odnos s majkom utječe i na njezine odluke u odrasloj dobi, kao i na odnose i brak.

Ova hvaljena priča o otrovnoj ljubavi između majke i kćeri intenzivna je i duboka, bolno iskrena, preciznih i oštrih rečenica koje zarezuju u meko tkivo odrastanja i razbijaju mit o idealnom roditeljstvu.

Skip to content