U ime ljubavi

U ime ljubavi vrlo je zanimljiv roman mlade britanske autorice Stephanie Scott čija je radnja smještena u Japan, a inspiriran je istinitim sudskim procesom koji se odvijao u Tokiju 2010. godine. U Japanu je procvjetala industrija wakaresaseya – jedan od supružnika unajmljuje osobu koja će zavesti drugog supružnika kako bi stekao prednost u brakorazvodnoj parnici. Sato unajmljuje Kaitara da zavede njegovu suprugu Rinu, ali stvari kreću u sasvim drugom smjeru od očekivanog. Rina i Kaitaro se ludo zaljubljuju, što pokreće niz nasilnih djela koja će zauvijek proganjati njezinu kćer Sumiko.

Kroz roman čitatelj će dobiti uvid u japansko sudstvo i strogoću njihovog pravosuđa koje ne dopušta prevelike makinacije. Također, upoznat će zanimljive kutke i vjerovanja japanskog naroda: „Imamo mnogo izraza za sudbinu. Neki su srcedrapateljni, drugi u sebi sadrže snage, cikluse sreće i odabira. Riječ koja mi je pala na um dok sam sjedila u zatvoru Chiba bila je starinska, arhaična čak, ali najprikladnija: sadame. Predodređena sudbina koja se mora prihvatiti jer se može promijeniti.“

S natruhama trilera ovaj roman obiteljska je priča koja u centar stavlja Sumiko, dijete koje odrasta u nesređenim obiteljskim odnosima što ostavlja neizbrisivi trag na cijeli njezin život.

Recommended Posts