Skip to content

Smola

Smola
Smola

Roman Smola danske spisateljice Ane Riel, prema mnogim utjecajnim svjetskim časopisima, proglašen je romanom 2018. godine. Dosad je preveden na 28 jezika te ekraniziran 2019. u režiji Daniela Borgmana. Napet i neizmjerno dirljiv, Smola priča o tome što se dogodi kad nekoga volite previše – kad želja da nekoga zaštitite i duboka ljubav postaju nešto što će tu osobu nepovratno ozlijediti.

Glavna junakinja romana djevojčica je Liv koja odrasta sa svojim roditeljima izolirano, daleko od grada. Njezin otac pod svaku je cijenu želi zaštiti od vanjskih utjecaja pa je policiji prijavio da je Liv nestala i da se, najvjerojatnije, utopila. Djevojčica se mora sakrivati u gomili smeća koje otac donosi kući i nitko ne smije vidjeti da je zapravo živa. Njezin otac smatra da je na taj način štiti i čuva od svih opasnosti, gotovo kao što se fosil može sačuvati u smoli. „Smola je imala antibiotička svojstva i uz pravilnu obradu mogla se koristiti u sapunu ili kao izvrsno ljepilo, pa čak i kao izvor goriva. (…) Smola je imala ono nešto – iscjeljujuće, smrtonosno i konzervirajuće, sve u iti mah – što je očaravalo Jensa.“

Iako roman nije prvotno okarakteriziran kao triler ili kriminalistički roman čitatelji ga najčešće svrstavaju u te žanrove. Ipak, nakon čitanja vjerojatno će ga većina staviti u obiteljske romane s primjesom psihološkog trilera što dodaje napetost i iščekivanje u čitanje.

Skip to content