Skip to content

Otok duša

Otok duša
Otok duša

Ako Vam se svidio film Otok Shutter preporučamo čitanje romana finske književnice Johanne Holmström Otok duša koji se temelji na istinitim događajima i na postojanju bolnice isključivo za žene na udaljenom otoku. Bolnica je bila namijenjena ženama sa psihičkim poremećajima, ali tamo su zatvorene i mnoge koje su odudarale od tadašnjih društvenih norma i bile markirane kao „psihički nestabilne“. Autorica je priču ispričala kroz perspektivu dviju pacijentica i jedne djelatnice bolnice, progovarajući o neoprostivom odnosu prema zatvorenim ženama kojima je bijeg iz bolnice bio apsolutno nemoguć. 

„Dijagnoze variraju, ali skrb ne varira od slučaja do slučaja, nego bude prilagođena situaciji. Smiruju ih hladnim ili toplim kupkama. Klistirom. Ledom. Kamforom i kalijevim bromidom. Sredstvom za izazivanje povraćanja. Umatanjem u pokrivače. Luđačkim košuljama. Izolacijom. Treba ih disciplinirati, kazniti, natjerati na poslušnost i rad. Silom će biti natjerane da shvate, a ako to ne uspije, onda nema nikakvog drugog izbora nego pokušati kontrolirati divljačko ludilo.“

Iako je ovo vrlo bolna i teška tema, roman ima iskru pozitive koji se očituje na samome kraju i uspijeva barem djelomično izbrisati gorak okus bolnice i odnosa prema ženama. Ako Vas zanimaju priče bazirane na istinitim događajima, ovo je svakako roman za Vas.   

Skip to content