Skip to content

Nasljedstvo

Naslovna fotografija knige Nasljedstvo
Naslovna fotografija knige Nasljedstvo

Nasljedstvo počinje kao klasična priča o obiteljskim odnosima. Četvero djece spori se oko nasljeđivanja dviju vikendica na otoku koje su oduvijek u posjedu obitelji. Dvije kćeri koje su se godinama brinule za posjed i roditelje dolaze u sukob s ostalo dvoje djece, koja su odavno prekinula svaki kontakt s obitelji. Tada na vidjelo izlaze dugo skrivane mračne i teške obiteljske tajne. Mučna je ovo priča o pokušaju glavne junakinje da raščisti obiteljske odnose nakon očeve smrti. Pred više od dvadeset godina glavna junakinja prekinula je sve kontakte s članovima najuže obitelji nakon što je oca optužila za spolno zlostavljanje, a njezina majka i sestre nisu joj povjerovale.

 „… i postali su agresivni, kao da ih je njezina pasivna i možda zbog toga naročito jaka prisutnost dražila. Jedan joj je stavio pištolj u ruku i podignuo ga tako da joj je otvor cijevi bio uperen u glavu, šapnuo joj je čak, „Pucaj!“? Kad je performans završio, kad je sat otkucao, kad se pomaknula, konačno, koraknula prema publici, ustuknuli su od straha i gnušanja: „Nisu me mogli podnijeti zbog onoga što su mi učinili.“

Ovaj je roman u Norveškoj postao bestseler, između ostalog i zato što su čitatelji prepoznali autoričinu obitelj u priči o obiteljskoj destrukciji, odnosno pročitali Nasljedstvo kao prikrivenu autobiografju Vigdis Hjorth. Njezina sestra Helga Hjorth bila je toliko uvrijeđena Nasljedstvom da je napisala vlastiti roman Fri vilje koji je također postao bestseler.

Skip to content