Skip to content

Kupina i divlja ruža

Kupina i divlja ruža
Kupina i divlja ruža

Kad Esther Thorel, supruga hugenotskog tkalca svile, spasi Saru Kemp od javne kuće, uvjerena je da postupa u skladu s Božjom voljom. Sara ne vjeruje da je bolje biti sluškinja nego bludnica, ali je mogućnost da umakne gramzivoj gospodarici predobra da bi je odbila.

U visokoj kući Thorelovih u Spitalfieldsu, čiji tavan ispunjava neobičan ritam tkalačkog stana, dvije žene uspostavljaju zbunjujuće prijateljstvo. Fizička prisnost kupanja i odijevanja nije u skladu sa stvarnošću: Sara prezire sljepoću svoje gospodarice za licemjerje njezinog kućanstva, a Esther je previše zaokupljena vlastitim tajnama da bi u Sari vidjela bilo što osim još jednog načina da pokaže milosrđe.

Estherinu pozornost privlači svila. Godinama je slikala uzorke, sanjajući da će ih njezin suprug jednoga dana istkati te pretvoriti u stvarnost. Kad se on nasmijao njezinoj ambiciji, Esther je nesvjesno pokrenula niz događaja koji će promijeniti sudbinu čitavog kućanstva Thorelovih te postaviti scenu za konačan obračun između nje i Sare.

Priču o dvije žene čiji životi ne mogu biti različitiji, autorica je isplela tanko i nježno baš poput svile, trećeg glavnog lika ovog romana. Naizmjence prikazujući svijet visokog društva sa onim najnižim trenucima ljudskog postojanja, uspijeva pokazati da je život uistinu istkan tankim nitima, povezujući naočigled nespojivo.

Ukoliko želite pročitati knjigu koja će vam otvoriti nepoznat svijet svile, ali i vjeran prikaz engleskog društva 18.stoljeća, ovo je definitivno knjiga za vas.

Skip to content