Skip to content

Mrvica božićne čarolije

Božićne D preporuke

Božićno vrijeme je pred vratima stoga smo odlučili zagolicati maštu našim preporukama sa dječjeg odjela čija je glavna tema najčarobnije doba godine.

Iako je autor mnogih knjiga za odrasle, mašta Matta Haiga prevelika je da bi stala samo na tome, tako da je on ujedno i autor mnogih knjiga za djecu, od kojih je svakako najpoznatija Dječak zvan Božić prema kojoj je snimljen i čarobni film istoimenog naslova. Nastavci su neizbježno morali stići, tako u Djevojčici koja je spasila Božić upoznajemo Ameliu Wishart koja je zarobljena u ubožnici gospodina Jezovitog, a Otac Božić i ja prati njene avanture u vilenjačkoj školi.

Božićnjak Llyoda Franka Bauma, najpoznatijeg po Čarobnjaku iz Oza, kratak je roman koji opisuje život i pustolovine Božićnjaka, koji nije ni sveti Nikola niti Djed Mraz, već jednostavno Božićnjak.

I naše autore inspirira božićno vrijeme, pa je tako Mladen Kopjar napisao zbirku kratkih priča pod naslovom Djed Mlaz koje su u pravilu humoristične, iznesene iz perspektive znatiželjnog, ali i naivnog djeteta, koje preuzima ulogu pripovjedača i komentatora.

U pomoć, Djed Božićnjak se vraća! je također humoristična i zabavna zbirka doživljaja koju je napisao Pascal Bruckner za djecu stariju od šest godina i odrasle starije od trideset, a radnja započinje nakon što Djed Božićnjak jednog dana odluči dati otkaz jer shvaća da ga djeca više ne vole, a još manje poštuju.

Poštovanja ne nedostaje mačku Findusu i njegovom starčiću Pettsonu koji u romanu Mehanički Djed Mraz  pripremajući se za Božić izrade mehaničkog Djeda koji hoda i govori. Sven Nordquist još jednom oduševljava sa avanturama dvojice nerazdvojnih prijatelja.

Galerija
Skip to content