Skip to content

Kukum

Kukum
Kukum

Kanadski književnik Michel Jean potomak je naroda Innu iz Mashteuiatsha u Qubecu i jedan od najvažnijih autohtonih kebečkih pisaca. Roman Kukum dobitnik je brojnih domaćih i inozemnih nagrada te svakako priča koju morate pročitati i sačuvati duboko u srcu.

Kukum je priča o autorovoj prabaki Almande Simeon koja se zaljubivši u mladića iz naroda Innu provela život s njima na prekrasnom jezeru i rijeci, okružena šumom i netaknutom prirodom. Roman donosi priču o njihovu životu, običajima i preživljavanju u teškim kanadskim zimama. Unatoč življenju u teškim uvjetima, ljudi su se uvijek držali zajedno te je njihovu zajednicu krasilo razumijevanje, nesebična pomoć i razumijevanje. Sve se promijenilo kada se u njihov život počela petljati politika i industrijalizacija, te su od života u rezervatu na kraju ostali bez svoje zemlje gotovo u potpunosti. Sječa šuma i uništavanje prirodnih bogatstva bolno prikazuju bolest suvremenog čovjeka.

„Moja djeca rođena su u šumi. Moja unučad odrasla je u rezervatu. Prva su se školovala na teritoriju, a druga u internatu. Kad su se odande vratila, djeca su se izražavala na francuskome. Bjelački svećenici zabranjivali su im govoriti innu-aimun čak kažnjavali one koji to čine. Srušen je još jedan most između naraštaja. Mislili su da će ih, oduzevši im jezik, pretvoriti u bijelce. Ali Innu koji govori francuski j dalje ostaje Innu. S jednom ranom više.“ 

Skip to content