Čovjek koji je tješio Nagasaki

Biografska knjiga autora Paula Glynna Čovjek koji je tješio Nagasaki dirljiva je priča o liječniku koji je preživio pad atomske bombe i nesebično davao cijeloga sebe da pomogne drugima.

Takashi Nagai bio je liječnik i profesor radiologije na Sveučilištu Nagasaki koji je umro šest godina nakon što je atomska bomba usmrtila njegovu suprugu i spalila njihov dom. „Nagai je zastao, nesposoban nastaviti hod, kada mu je u potpunosti doprlo do svijesti da je izgubio sve što je držao vrijednim – svoje knjige, rezultate svojih istraživanja, svoj dom, katedralu koju je volio, svoje najbolje prijatelje. Ali iznad svega svoju sestricu Midori, koju je neizmjerno ljubio i na koju se uvijek mogao u potpunosti osloniti. (…) Koljena su mu klecala i pao je na leđa u pepeo svoga doma, ostavši ondje ležati u nesvijesti satima.“ Nedugo nakon smrti, Nagai je čak proglašen nacionalnim herojem jer je njegov doprinos društvu zaista bio velik: bio je jedan od pionira radijacije i svojom je doktorskom dizertacijom dao veliki doprinos razvoju te grane medicine u Japanu, gradio je škole, knjižnice i domove za djecu koja su ostala bez roditelja, neumorno je pisao i bio uvijek na raspolaganju ljudima iz raznih dijelova svijeta kad im je trebao razgovor i utjeha. Uz sve navedeno bio je i kršćanin, te se borio za opstanak kršćanske vjere u Japanu i gradnju katedrale u čijoj je neposrednoj blizini eksplodirala bomba. 

Čovjek koji je tješio Nagasaki nadahnjujuće je ostvarenje koje nas ipak uči da postoje ljudi koji su u trenutcima najvećih osobnih gubitaka, patnje i boli spremni nesebično sebe davati i duhovno snažiti ljude.

Recommended Posts